Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

38136 Mesaj 2548 Konu- Gönderen: 4496 Üye - Son üye: trois

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sayfa: [1] 2
Yazdır
Gönderen Konu: Uyanık mıyız?  (Okunma Sayısı 16506 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 06, 2007, 11:20:08 ÖS »

Neden yaşarız, neyin mücadelesini veririz, niye rol kapma çabası içerisindeyiz, hangi sebeple savaşırız?
Aslında çok basit: yaşam mücadelemiz, sadece ve sadece rahatça ölmek içindir. Bazılarımız bu amacı farklı şekillerde tanımlayabilirler. Örn, "korkumuzu yenmek için kendimizi oyalayacak işler buluruz ve bu şekilde mücadele sebebimizi sorgulamayıp yaşama tutunuruz". Bazılarımız da farklı amaçları olduğunu iddia edeceklerdir? Evet, bunun dışında farklı tek bir amaç daha var. İstiyorsanız bunu belirtebilirsiniz.

Peki, mücadelemizin yukarıda belirttiğim amacını gerçekten biliyor muyuz? Birçoğumuz bilmiyor. Peki neden bilmiyoruz? Bilmiyor olmamız gayet doğal: ilköğretim, lise, üniversite, iş hayatı, evlilik vs. derken hayat bir anda bitiveriyor. Düşünmek için bize fırsat verilmiyor. Biz, uyutulanlar tarafından uyutulup, uyurken kendi çocuklarımızı uyutuyoruz. Belki de uyanığız; fakat uyanık olmaktan kaçınıyoruz. Neden uyuyoruz ya da neden uyanmaktan kaçınıyoruz? Uyanmak bu kadar zor mu? Aslında evet... Uyandığımızda doğamız gereği, bazı sorular soracağız. Bu soruların cevapları bizi tatmin etmeyecek ve başka cevap bulamayacağız. En büyük korkumuz ile yüzleşmiş olacağız. Bazılarımız cevapların belli olduğunu zannederler. Fakat, uyurken gördüğümüz rüyalardan edindiğimiz cevapların uyanık olduğumuzda ne denli geçerli olduğunu bilemezler. Ya da bilirler, fakat korkularından dolayı bunu haykıramazlar. Bazen ben bile yeri geldiğinde uyumak istiyorum, uyuyorum. Ancak uyanık kalmayı da öğrenmek gerek...

Not: Felsefe bölümü boş kalmış, ben de birşeyler yazmak istedim. Her türlü eleştiriye açığım... Kahkaha

Every new beginning comes from some other beginning's end.
Carlito
Jr. Member
**

Umutlar, hiç...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 06, 2007, 11:30:38 ÖS »

we're so trendy that we cant even escape ourselves...

oh, people turned away..
schumi
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 06, 2007, 11:47:36 ÖS »

anlattıklarının neredeyse tamamı benim de düşündüğüm ve katıldığım şeyler, ama sanırım bunları herkes hayatının yalnız (hissel olarak insanlardan ya da fiziksel-zihinsel olarak uğraşlardan uzak diyebiliriz) geçtiği devrelerde böyle şeyler düşünmüştür diye tahmin ediyorum. Bahsettiklerinden sadece gösterdiğin sebebi farklı olarak düşünmüştüm sanırım, yani rahatça ölmek değil de yaşamın anlamsızlığının yıkılmak istenmesi veya bize nasıl bir hayat yaşamamız gerektiğinin önceden öğretilmesi olabilir benim burada gösterebileceğim sebep, ama senin kastettiğinle aynı kapıya çıkıyo olabilir.
yazman güzel olmuş, teşekkür ederim
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 07, 2007, 01:03:19 ÖÖ »

Bahsettiklerinden sadece gösterdiğin sebebi farklı olarak düşünmüştüm sanırım, yani rahatça ölmek değil de yaşamın anlamsızlığının yıkılmak istenmesi veya bize nasıl bir hayat yaşamamız gerektiğinin önceden öğretilmesi olabilir benim burada gösterebileceğim sebep, ama senin kastettiğinle aynı kapıya çıkıyo olabilir.
Belirtmiş olduğum ifadeler hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Ancak orada vurgulamak istediğim ayrı bir konu vardı. Sanırım başaramamışım. Üzgün
Bizi kimse yönlendirmese bile yine aynı amaca yönelebilirdik. Başka bir son yakalayabilmek o kadar kolay olmasa gerek.

Ben teşekkür ederim cevabın için...

Carlito
Jr. Member
**

Umutlar, hiç...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 07, 2007, 01:17:27 ÖÖ »

İnsanlar ölüm ve yaşam ikileminde ikiye ayrılır, bir kısmının yaşamını ölüm belirler, diğer kısmının ölümünü de yaşadığı hayat...
Sanırım sen ilk kısmı açıklamak istemişsin hatta açıklamışsın.
« Son Düzenleme: Eylül 07, 2007, 01:19:22 ÖÖ Gönderen: Carlito » Logged

oh, people turned away..
madfessor
Jr. Member
**

carpe diem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 07, 2007, 02:06:19 ÖÖ »

bence yaşam mücadelemiz puan toplamak için iyi şeyler yapınca puan kazanır; kendimize ve diğerlerine kötü şeyler yapınca puan kaybederiz bu kadar basit aslında hayatımız. onu zorlaştırmaya çalışan bizleriz. istediğimiz rolü alabiliriz(genellikle)önemli olan o rolü iyi oynayıp oynamamamızdır. beberiksiz bir prens olmaktansa, oyunculupu iyi bir cüce olmak iyidir. ama biçok insan bunu anlamaz hayatının sonuna gelene kadar. anlayanlar oyunu kolayca bitirip güzel puanlar alırlar. iyi oyunlar...

mAtEmAtİk
2. SıNıf
schumi
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 07, 2007, 02:25:47 ÖÖ »

Bahsettiklerinden sadece gösterdiğin sebebi farklı olarak düşünmüştüm sanırım, yani rahatça ölmek değil de yaşamın anlamsızlığının yıkılmak istenmesi veya bize nasıl bir hayat yaşamamız gerektiğinin önceden öğretilmesi olabilir benim burada gösterebileceğim sebep, ama senin kastettiğinle aynı kapıya çıkıyo olabilir.
Belirtmiş olduğum ifadeler hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Ancak orada vurgulamak istediğim ayrı bir konu vardı. Sanırım başaramamışım. Üzgün
Bizi kimse yönlendirmese bile yine aynı amaca yönelebilirdik. Başka bir son yakalayabilmek o kadar kolay olmasa gerek.

Ben teşekkür ederim cevabın için...

gayet tabi Gülümseme ben de sebebini; sadece yönlendirmelere değil, kendimizi boşluktan kurtulma çabası(yaşamın anlamsızlığının yıkılmak istenmesi) olarak da göstermek istemiştim, bu da senin demek istediğine çıktı, bayağı aynı düşünmüşüz Gülümseme
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 07, 2007, 02:28:47 ÖÖ »

bence yaşam mücadelemiz puan toplamak için iyi şeyler yapınca puan kazanır; kendimize ve diğerlerine kötü şeyler yapınca puan kaybederiz bu kadar basit aslında hayatımız.

Süper ligde futbol takımları şampiyon olmak için puan toplar. Sonunda olur veya olmaz. Ancak sonraki sene aynı mücadele devam eder. Bir son oluşana dek...

Peki biz insanlar için bu puanlar daha rahat bir hayat sürmek dışında ne işe yarar? Kendi oyunumuzda puanlarımızı istediğimiz gibi kullanabiliyor muyuz?

Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 07, 2007, 02:50:53 ÖÖ »

gayet tabi Gülümseme ben de sebebini; sadece yönlendirmelere değil, kendimizi boşluktan kurtulma çabası(yaşamın anlamsızlığının yıkılmak istenmesi) olarak da göstermek istemiştim, bu da senin demek istediğine çıktı, bayağı aynı düşünmüşüz Gülümseme

Haklısın, dikkat etmemişim.  Göz kırpan Masum
Yanlız olmadığıma sevindim Gülümseme

madfessor
Jr. Member
**

carpe diem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 07, 2007, 04:10:38 ÖS »

tabiki kullanıcaz ama birazcık beklememiz gerekio . öbür tarafta bize çok faydası olacak.

mAtEmAtİk
2. SıNıf
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 07, 2007, 04:40:06 ÖS »

öbür taraf?  Ney
Bir öbür taraf var mı peki? var olduğundan nasıl emin olabiliyoruz?
Rüyamızda gördüğümüz bir durumu neden hemen gerçekle bütünleştiriyoruz, gerçeğin var olup olmadığı bile meçhulken...
Uyurken yaşadıklarımız gerçek olabilir mi? Olma ihtimali olduğu kadar olmama ihtimali de var. Ancak bundan emin olamayız, yüzleşene kadar. Hatta yüzleştiğimiz durumun gerçek olduğunu bile ispat edemeyiz.
« Son Düzenleme: Eylül 07, 2007, 04:43:46 ÖS Gönderen: Champker » Logged

su
Full Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 07, 2007, 06:52:48 ÖS »

öbür taraf?  Ney
Bir öbür taraf var mı peki? var olduğundan nasıl emin olabiliyoruz?
Rüyamızda gördüğümüz bir durumu neden hemen gerçekle bütünleştiriyoruz, gerçeğin var olup olmadığı bile meçhulken...
Uyurken yaşadıklarımız gerçek olabilir mi? Olma ihtimali olduğu kadar olmama ihtimali de var. Ancak bundan emin olamayız, yüzleşene kadar. Hatta yüzleştiğimiz durumun gerçek olduğunu bile ispat edemeyiz.

(: Septisizm diyorsunuz.
Haklısınız da.

O yüzden, boşuna olduğunu düşünüyorum. Bir yere varamayacaksak ne diye soruyoruz bunca şeyi? Ama öte yandan, belki de boşuna değildir...

Bilemeyiz.

Hayat benle dalga geçiyor.
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 07, 2007, 07:21:34 ÖS »

(: Septisizm diyorsunuz.
Haklısınız da.

O yüzden, boşuna olduğunu düşünüyorum. Bir yere varamayacaksak ne diye soruyoruz bunca şeyi? Ama öte yandan, belki de boşuna değildir...

Bilemeyiz.

+1

Bir çölün ortasında su bulma çabamıza benzetebiliriz durumu. Sürekli adım atarız fakat istediğimizi elde edemeyiz. Bir su birikintisi ile karşılaşırız ve seviniriz. Ancak onun serap olduğunu anlayınca şoka uğrarız ya pes eder ya da arayışa devam ederiz. Pes etmek bir işe yaramayacağı için sürekli arayış içinde oluruz.

Bir gerçek var, ama bulabilir miyiz bilmiyorum  Kararsız Bu arayışlar her zaman devam edecektir.

Carlito
Jr. Member
**

Umutlar, hiç...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 07, 2007, 07:50:58 ÖS »

Beyin neye inanmak istiyorsa onu yaratır. Bu bir gerçektir, siz ne yaparsanız yapın, hayat ya da ölüm için ne kadar çaba harcarsanız harcayın yenileceğiniz tek varlık beyin olacaktır. Kendi beyniniz. Topladığınız puanlar beyninizin inanmak isteyeceği şeylere karşı hazırlıklı olmak için olabilir, eğer beyniniz bir yaradana inanmak istiyorsa buna inanır ve siz onun için hazırlanırsınız, beyniniz eğer karşı cins ile sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeye inanıyorsa bu olacaktır siz ise buna hazırlıklı olmak için elinizden geleni yaparsınız. Beyniniz kıskanmaya başladığında siz buna hazırlanıp nefretinizi içinize dökersiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir, kısacası her şey beyniniz ve onun dünyevi ihtiyaçlarında olup bitiyor.

oh, people turned away..
Champker
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 07, 2007, 08:45:42 ÖS »

Zihnin birşeyler yaratabilmesi için bilgiye ihtiyacı vardır. Duyularımız bu konuda beynimize gerekli veriyi sağlar. Duyular olmadan zihin ne işe yarayabilir ki?
Ayrıca duyuların elde etmiş olduğu bilgilerin reel olup olmadığını bilemiyoruz. Sadece inanıyoruz, inanmıyoruz veya edindiğimiz önceki bilgilerle harmanlayıp sonuca varıyoruz. İnanç ise subjektif bir yaklaşımdır. Herkes için aynı olmayan durumlar mutlak gerçek değildir. Herkes için aynı olsa bile bunun geçerliliği yine de kesin değildir. Pekala, kanuna ulaşan bir hipotez çürütülebilir.

Amaç mutlak gerçeği bulmaktır. Bunun mümkün olup olmadığının ispatını yapmaktır.

Sayfa: [1] 2
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: