Çoban ateşi sen de laikliğin bi tanımını yapsan da gerçekten şöyle bi aydınlansak,ben heralde bi camiyle millli güvenliğin tehlikeye düşeceğini söylemiyorum. Ama senin de farkında olduğun gibi (belki de degilsindir bilmiyorum) molla bir başbakanımız hükümetimiz var ve ben cumhuriyetin tehlikede olduğunu düşünüyorum. Son olarak laikliğe din düşmanlığı olarak bakan halk değil,sizin zihniyetiniz.
birinci husus laikliğin tanımı
laikliğin tanımı için anayasamızın 24. maddesine göz atabilirsin...benim anladığım türk devlet anlayışında laiklik:
1. din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması.din işlerinin devlet işlerine karışmaması ve devletinde vatandaşların din işlerine yasalar çerçevesinde(burası önemi) karışmaması...tabi bazı çıkar grupları dini siyaset için kullanmaya kalkışırsa müdahale hakkı saklı
2. kimsenin birbirine din ve vicdan yönünden baskı ve zorlama yapamaması, özgürce ibadet edebilmesi dini düşüncelerini ifade edebilmesi...
tabi bu iki ifade benim yasalarımızdan çıkardığım yorum...ancak hatırlarsınız ki yargıtay başkanımız bile "laikliğin yeniden tanımlanmasını" önermişti...tabi kara kuvvetleri komutanımızdan ağzının payını aldı bu başka mesele...
Avrupadaki laiklikle türkiyedeki laiklik özgürlükler açısından çok farklı...bizim sistemimiz biraz Fransa nınkini andırıyor gibi geliyor bana...onlarda dini sembol vs kullanımını yasaklamıştı 2004 yılında ve tarihi olarak bakarsanız Türklerin babasının devrimlerinde esinlendiği kaynağın Fransız devrimi olduğunu görürsünüz...
laiklik konusunda Avrupa ülkemizi desteklemiştir diyebiliriz...devletimiz aleyhine açılan biçok dava Türk anayasasında var olan bir kanun olduğu gerekçesiyle Türkiye lehine sonuçlanmıştır..tabi tarafsızlık gereği alevi vatandaşlarımızın kazandıkları davalardan bahsetmemek olmaz...buda türkiye de laikliğin avrupadan daha sıkı ve özgürlükleri biraz daha fazla sınırlayıcı uygulandığı sonucuna varılabilir...
ikinci husus hükümetle ilgili düşüncelerim senden pek farklı diil ve 2007 kasımında yıkılması temennisine sahibim...önceki yazılarım okuduysan ben laik olduğumu söyledim...ama sırf laik olduğum için cami yapılmasın felan gibilerden konulara balıklama atlamam...ihtiyaç. varsa yapılır...önemli olan ihtiyaç varmı yokmu asıl bu tartışılmalıdır...ihtiyaç olduğu halde birileri laiklik adına(?) cami yapılasın diyorsa---bizim okulla ilgili değil ihtiyaç hususu--- o kişi tabiri caizse laikliğin faşizmini yapıyordur ve aslında laikliğin içini boşaltıyordur...
üçüncü husus laikliğe din düşmanlığı olarak bakamam sen tabii okumadın sanırım bu mesajdan önce 2 defa yazdım samimiyetle laiklik konusundaki duruşumu yazdım...ama demokratik değerlerden sırf birşeylere muhalefet için vazgeçmem mümkün değildir...ayrıca bu ülkede laikliği din düşmanlığı olarak gören küçümsenemeyecek bir zümre vardır ve bunun sebebi de vara yoğa laiklik adına muhalefet eden ve aslında bu muhalefetleriyle laiklik devriminin içini boşaltan zihniyettir...