Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

40729 Mesaj 3538 Konu- Gönderen: 7161 Üye - Son üye: gozdeclk
Boğaziçi Üniversitesi ForumuKültür - SanatKitapBöyle Buyurdu Zerdüşt - F. Nietzsche
Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: Böyle Buyurdu Zerdüşt - F. Nietzsche  (Okunma Sayısı 2447 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Posthumous
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 08, 2006, 11:09:10 ÖS »

"Zamanında küllerini zirveye çıkartmak isterken şimdi neden ateşini vadilere götürmeyi arzuluyorsun?,,Nasıl insana maymun aşağlık görünürse insanüstüne de insan aşağlık görünür" derken sorarken yaşlı bilge zerdüşte, güç ve hırs denilen şeyin aslında vadinin dibindeki o "aşağlık"ların arzulayacağı-hissedeceği bir "hiç" olduğunu anlatmak istedi belki de...İnsanlara öğretilerini anlatmak isteyen zerdüşt, insanların onları eğlendiren "soytarı" ile daha çok ilgilendiklerini gördü.Belki elitist'di bir bakıma nietzsche ancak çoğu yerde haklıydı fazlasıyla beni en çok etkileyen kitaplardan biridir.Bu yıl sınava gireceğim için hala psikoloji mi felsefe mi karar verememe nedenlerimden biridir(materyalist düşünüp psikolojiye daha yakın bakıyorum  Sırıtan)
Mallory Knox
Sr. Member

hayat, bir hayalperest için cehennemden farksız .

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 16, 2006, 03:25:11 ÖS »

birçoklarının (okuduklarını anlamadan,sığ düşünceelri yüzünden) nietzsche'den nefret etmesine sebep olan şu yazısı iidir bir de
DELİ
   O deliyi duymadınız mı:Tanla kalkan,fener yakıp pazar yerine koşan,durmadan bağıran:"Tanrıyı arıyorum!Tanrıyı arıyorum!"Tanrıya inanmayan bir nice kmse vardır o sıra,bir gülüşmedir kopar.(...)deli ortalarına dalar,onları bakışlarıyla deler.
"Nerde mi tanrı?"diye bağırır."söyleyeyim:öldürdük ONU,sen,ben.hepimiz onun katilleriyiz.peki bunu nasıl yaptık?nasıl yutabildik denizi?(...)Gece üstüne gece değil mi yaklaşan?sabahları fener yakmamız gerekmez mi?Tanrıyı gömen mezarcıların gürültüsünü hiç mi duymuyoruz?Tanrının çürümesinden yayılan kokuyu burnumuz almıyor mu hiç?Tanrılar dahi çürürler.Tanrı öldü.Tanrı ölü duruyor.Hem onu biz öldürdük.Şimdi biz,katiller katili,nasıl avutalım kendimizi?acunun şimdiye dek edindikleri arasında en kutlu,en güçlü olanı can verdi bıçaklarımız altında.Kim silecek bu kanı üstümüzden?su var mı arıtacak bizi?Nice yazık-silme yortuları,nice kutsal oyunlar bulmamız gerek bunun için?Bu işin büyüklüğü,bize göre pek büyük değil mi?(...)
  Deli burada susar,kendisini dinleyenlere bakar;onlar da susarlar,şaşkınlık içinde ona bakarlar.Derken fenerini yere çalar,fener kırılır,söner."çok erken geldim" der sonra."benim vaktim gelmedi:yolda şimdilik bu devce olay,yürüyor daha,daha erişemedi kulaklarına kişioğullarının.şimşek,yıldırım zamanı ister,zaman ister işler yapıldıktan sonra bile,görülmeden işitilmeden önce.en uzak yıldızlardan daha uzak onlara bu iş şimdilik.OYSA BUNU KENDİLERİ YAPTILAR."
  Yine derler ki,o gün deli,bir çok kiliseye girer,TANRIYA SONRASIZ AĞIT'ını okur.Dışarıya çıkarılıp sorguya çekildikte hep şöyle karşılık verdiği söylenir:"Tanrının mezarlarından,türbelerinden başka nedir ki bu kiliseler?"
the kid
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 26, 2006, 09:15:09 ÖS »

--bu mesaj silinmiştir--
« Son Düzenleme: Mart 07, 2008, 03:56:15 ÖS Gönderen: the kid » Logged
cathy_
Newbie
*

nothing

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 12, 2006, 02:23:21 ÖS »

-''size verecek neim olabilir?bırakın,çabuk gideyim de sizden birşey almayayım..''   

-''gerçekten insan kirli bir nehirdir,kirli bir nehri kirlenmeden içine alabilmek için bir insanın deniz olması gerekir..''

kanayıp ne kadar tutabilirsin gül uğruna dikeni..
man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 31, 2006, 04:41:40 ÖS »

nietzsche yi belirli tarz insanlar arasında ki popülerliği dolayısıyla sevmiyorum. ne okursun sorusuna klişe bir şekilde bilmiş bilmiş nietzsche cevabını verenen taksim tayfasından dolayı bir tiksinti söz konusu. tabi okuyucularının kalitesi yazarın büyüklüğüne gölge düşüremez şüphesiz ama ergenlik bunalımlarıyla paralel giden ve nihlizm i bir sığınak olarak gören teenagerların (genital bölgelerden değil mantık ve psikolojiden bahsediyorum) felsefeden ne kadar anlayabileceği de tartışılır..ya da nietzsche nin hazır ve popülerlik sağlayan felsefesini kullanmak warken neden kendi beyniyle düşünsün ki insanlar? değerleri reddetmeye can atan özenti gençliğin bayrağı olmayı sürdürecek ne yazıkki.. (hele ki tanrı gibi önemli bir konuda)

sonuç olarak nietzsche iyidir hoştur. tanrı öldü demişti ama nietzsche öldü; tanrı yaşıyor Gülümseme Gülümseme

(bu arada ateşli savunucular bana saldırmasın çünkü nietzche nin bir çok görüşüne katılır ve saygı duyarım..)

ve de evet..tanrı öldü...
serendipity
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 28, 2007, 04:03:22 ÖS »

evet nietsche iyidir hoştur ama böyle buyurdu zerdüşt ü okurken benim felsefe anlayışıma ters gelen bir şeyler vardı onda.sürekli sorular üretip kendi düşüncelerini de sorgulamaktan çok "tanrı öldüüü.tanrı öldüüüü" diye geziniyordu zerdüşt..ben de sıkılıp bıraktım kitabı.belki hata etmişimdir ama bana böyle geldi.. Ney

not:"tanrı öldü mü kaldı mı bilmem.."
nietsche de ne derece bilirdi bunu da bilmem Ney Ney Ney

sakın kal deme bana.gidiyorum alışamadım bu kente..
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 28, 2007, 05:19:17 ÖS »

man_made_god'a ithafen;
herkes güneş öte tarafa geçtimi kafasını çevirip gökyüzüne bakar,yıldızları seyreder.kimisi o görüntünün kendisine nasıl haz verdiğini düşünürken;kimisi yıldızların fiziki yapısını merak eder,nebulozların oluşum sürecini inceler,zamanın mantığını kavramaya uğraşır,uğraşır da uğraşır,uğraşır ki elinden geldiği kadar derinlere dalabilsin.
ben de isterdim kafasını yukarı çevirip manzaranın güzelliğine dalanların,manzara seyredişlerinin manasız olduğunun farkına varmalarını.bir çoğu da onların dalgıçlığı öğrenip derine dalabilmelerini isterdi.
ama bu bizim seçimimiz değildir,dalgıçlara ihtiyacımız (ve özlemimiz) olduğu kadar,manzara seyredenlere de ihtiyacımız vardır...
Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

-