Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

34504 Mesaj 2191 Konu- Gönderen: 3063 Üye - Son üye: ÖzGüR-pols
Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: Kesin Kaydı Görebilecek Miyiz??!!  (Okunma Sayısı 602 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
epru
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 07, 2008, 11:58:24 ÖS »

10 eylül...

ßu tarih sizin için bir şey ifade etmiyorsa;
A) Yurt, burs, kayıt işlemlerine dalmışsınız
B) Gazeteyi yalnızca bulmaca eki için alıyorsunuz
C) Ana haberi Kral tv den izliyorsunuz
D) ßilimle ne uzaktan ne de yakından ilgileniyorsunuz

Milliyet 10 Eylül'ün özelliğini şöyle belirtiyor:

"ßilim adamları evrene dair en büyük sırrı aydınlatmak, evrenin yaratılışını tekrarlamak için düğmeye 10 Eylül'de basacak.

Deneyle "Evrenin sırrı ne?", "Madde neden ve nasıl kütle kazandı?", "Maddeyi oluşturan temel parçacıkları bir arada tutan kuvvet ne?", "Evrenin yüzde doksanını oluşturan 'karanlık madde' bulmacasının ardında ne var?" gibi merak edilen soruların yanıtları aranacak.

CERN'in yapacağı deneyle bilim dünyasının maddenin yapısını anlamak için asırlardır yürüttüğü büyük çalışma "parçacık fiziği" boyutuna taşınacak.Evrenin oluşumunu tetikleyen "Big Bang" (büyük patlama) teorisinin geçerliliği de bu deneyle birlikte kanıtlanmaya çalışacak.

Deneyde "Big Bang" anı sonrası koşulların laboratuvar ortamında yeniden ortaya çıkartılması hedefleniyor. Bunun için de "parçacık çarpıştırma" işlemi gerçekleştirilecek. Evrenin kökeni ve doğanın temel kanunlarına yönelik sonuçların ortaya çıkmasının beklendiği deneyle atom, molekül ve canlı yapısının nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler edinilecek. Bilinen Fizik kuramları geliştirilecek ya da baştan aşağı değişebilecek.

Deney sırasında bütün parçaların senkronize şekilde çalışması gerekiyor. En ufak uyumsuzluk risk olarak kabul ediliyor.
Bazıl bilim adamları deneyin tehlikeli olduğunu, kontrolden çıkması halinde meydana gelebilecek küçük kara deliklerle insanlığın sonunun geleceğini iddia ediyor.

CERN ise deney ortamının güvenli olduğunu savunuyor.

36 ülkeden 2 binden fazla fizikçinin katılacağı yüzyılın deazıl bilim adamları deneyin tehlikeli olduğunu, kontrolden çıkması halinde meydana gelebilecek küçük kara deliklerle insanlığın sonunun geleceğini iddia ediyor.

CERN ise deney ortamının güvenli olduğunu savunuyor."

Vurgulandığı gibi CERN deney ortamının güvenli olduğunu savunuyor. Ancak deney ortamının güvenliğini kendi gözleriyle görmeyen bizler, bu konuda şüpheciliği elden bırakmakta biraz zorlanıyoruz.
İşin ucunda kara delik var ne de olsa!
Ancak kara delikler konusunda bir kitap yazmaya niyetli olan, 'garip' düşüncelere sahip bir arkadaşım bu haberi duyunca çok sevindiğini dile getirdi. Kendisi kara delik görmeye can atıyor da... Sırıtan Ona ve -söylediğine göre- Einstein a göre kara delikler sayesinde zamanda yolculuk gerçekleştirilebilir. Kurduğu şu cümleleri aynen yazıyorum:

"zaman makineleri kara deliklere bağlı. zaten kara delik bulunamadığı için bu makine yapılamıyor.Eğer deney sonucunda kara delik oluşursa, geriye kalan iş; ışın hızıyla kara deliğe dalmak."

ßelki de keklendim.. Ney Emin değilim ama 10 Eylül'ün oldukça garip geçeceğini düşünüyorum. Bu yüzden burs başvurusunu 11 Eylül'de yapmaya karar verdim.
Siz ne dersiniz kesin kaydı görebilecek miyiz??!! Ney

Tüm insanLr e$iTTr
Ama ßazı insanLr ößürLerindn daha e$iTTr
oasis
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 08, 2008, 01:19:07 ÖÖ »

Alıntı
"zaman makineleri kara deliklere bağlı. zaten kara delik bulunamadığı için bu makine yapılamıyor.Eğer deney sonucunda kara delik oluşursa, geriye kalan iş; ışın hızıyla kara deliğe dalmak."

Gülümseme Kahkaha Sırıtan ışın hızıyla kaç parça halinde acaba?
uzun zmndır bu deneyi bekleyenlerdenim ( aylardır ertelenmekte ) sonucu gerçekten merak ediyorum..

"hayal gücü bilgiden önemlidir."
jorah
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 08, 2008, 01:30:49 ÖÖ »

ben de heyecanla bekliyorum deneyin sonucunu.amaç kara deliklerle zaman yolculuğu falan değil.bigbang in saniyenin milyarda biri sonrasında neler olduğunu öğrenmeye çalşıyorlar.
 kara delik çıkacakmış tüm dünyayı yutacakmış tartışmaları da olayın geyiği Masum bu çapta bir yutma olayını gerçekleşmesi için dağ büyüklüğünde bir deliğe ihtiyaç duyulduğunu ve diğer küçük kara deliklerin seri bozunmaya uğrayıp kısa sürede yok olduğunu da biliyordur sanırım uzman arkadaşın Göz kırpan

büyük kararları kalbinle küçük kararları mantığınla ver..
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 09, 2008, 01:19:38 ÖS »

Epru;

Karadelik'ler hakkında ne kadar peşin fikirlisin böyle, "İşin ucunda karadelik var ne de olsa"..yani varsın olsun, ee..
einstein'in olduğu rivayet edilen sözler oldukça yüzeysel, yani ne 'zaman makinesi' doğrudan karadeliğe bağlı, ne de karadelik bulunamadığı için zaman makinesi yapma fırsatını insanoğlu elinden kaçırdı..

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve türevlerinde gözlemlenecek deneylerin halk arasında "Big Bang koşulları yaratılacak! bang=patlama, aman tanrım kaçın!!" etkisi uyandırdığı açık gibi. açıkçası evren bir patlamayla başlamadı, yani kelimenin türkçe anlamını göz önünde bulundurarak konuşuyorum. bizim bildiğimiz bir patlama değildi bu. o andaki sıcaklık oldukça yüksek olduğu için 'patlama' kelimesi uygun görülmüş..
Çarpıştırıcılardaki deneylerin ise patlamayla uzaktan yakından bir ilgisi yok. yapılacak şey çekirdeksel parçacıklarından oluşan demetlerin hızlandırılarak düşük bir ihtimal olan kafa kafaya çarpışma olayını gerçekleştirmek..ki evrenin ilk anlarındaki ortamda sürekli bu çarpışmaların olduğu biliniyor. zira "big bang" e yapılan atıf budur. Bu çarpışmaları deneysel bir ortamda gerçekleştirmek ve bu çekirdeksel parçacıkların (örneğin proton) parçalanarak daha küçük parçacıklar saçması..vb, daha çok uzatmak istemiyorum..
Velhasıl kelam, 'deney esnasında karadeliklerin oluşması' açıkçası bilim insanlarının ağzından kaçmış bir şeydir. zira oluşabileceği öngörülen (evet düşük bir ihtimal) karadelikler ile halk arasında bilinen gizemli, siyah, etrafında ne varsa yutan karadeliklerin yalnızca kökensel olarak bir benzerlikleri var, kağıt üzerinde, aynı isme sahipler..oluşabilecek bu yapıların kütle kazanarak büyümeye devam etmesi -hele hele kitap yazacak arkadaşınızın bir karadelik 'görmesi'- ne yazık ki sansasyona dönüşmüş durumda.

Bahsettiğiniz "deneyi durdurmak için dava açan" fizikçilerin büyük kısmı Amerikalı..bilemiyorum bunun ne alakası var bu olayla..temennim sansasyonların ve provokasyonların bilimsel çalışmalardan uzak kalması. oradaki insanların yeterince uğraşları var zaten..
« Son Düzenleme: Eylül 09, 2008, 01:28:21 ÖS Gönderen: MorrisonHotel » Logged
epru
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 09, 2008, 07:18:17 ÖS »

Masum Aslında karadeliklerler konusunda peşin fikirli bir insan değilimdir..Huyum gereği bilmediğim şeyler hakkında bir düşünce oluşturmam çünkü.. Yazdığım birkaç cümle işi biraz komediye çekmek için oluşturulmuştu.. Her neyse ben şu davacı bilimadamlarının çoğunluğunun -en azından bu tartışmayı başlatanların- Alman olduğunu okumuştum..

Sözünü ettiğim "arkadaş" da oldukça önemli bir nokta bence. Ona bu konuda "Ne şaşkın tipler var!" cümlesinin kurulması için yer vermedim. Büyük bir çoğunluğumuz yapılanlar konusunda bihaberiz. Ancak bazılarımız çok fazla ilgi göstererek bilginin çok çok az bir kısmını elde edebiliyorlar. Onlar da "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar.". Ne olursa olsun bu kadar büyük bir deney için insanlara yeterince bilgi verilmemesi garip bence. Durum böyle olunca da birilerinin şahlanıp, "Kaçın, yangın var!" diye bağırması oldukça normal bir durum.. Cevap olarak "Aptalca!" demek ve herkesin bu tek kelimeye inanmasını beklemek 'saçma'!
Neyse güzel bir eleştiriydi yine de.. Teşekkürler.. Göz kırpan

Tüm insanLr e$iTTr
medeor
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 09, 2008, 08:44:47 ÖS »

bence bu olay medya tarafından abartılıyor. ortaya çok tehlikeli bir durum çıkacağını sanmıyorum. bugün saat 21:00'de yani birazdan NTV'de bu konuyla ilgili bir belgesel yayınlanacak, ilgilenenler izlemeli.

Yönetim Bilişim Sistemleri
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 10, 2008, 04:23:51 ÖS »

Evet Ntv deki program gayet faydalı idi bu konuda meraklı olanlar için..

Epru; evet haklısın, bu bilimsel faaliyetlerin garip bir kaderidir, halk için bir tanıtım yapmak nedense kimsenin uğraşmak istemediği bir şeydir -uğraşanlar olsa da yeterli olmaz hiçbir zaman- ve olanlar halka bir tül perdenin arkasındaymış gibi gelir, bulanık ve kesin olmayan şeyler. Dediğin gibi tam olarak bilgi sahibi olmadığı şey hakkında kamuoyunda şüphesel düşünceler büyüyerek sansasyonlar da yaratabilir..olur böyle şeyler, normaldir..her şey zamanla açık hale gelir, tül perdeyi rüzgarlar havalandırır, kuşlar uçar, çiçekler açar..
epru
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 10, 2008, 04:46:02 ÖS »

"her şey zamanla açık hale gelir, tül perdeyi rüzgarlar havalandırır, kuşlar uçar, çiçekler açar.."

Çok hoş bir cümle olmuş gerçekten.
Ama durum "içinde bulunduğu anı yaşamayı sevenler" için oldukça rahatsız edici. ßazı şeyler değişirken ya da değiştirilirken seyirci rolü oynamak benim canımı fena halde sıkıyor. Neyse birilerinin bizi taktığını da sanmıyorum zaten. Kararsız
Biz ülkece 3 maymunu oynamaya daha uzun yıllar devam ederiz....

Tüm insanLr e$iTTr
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 10, 2008, 06:00:54 ÖS »

yani bu tür şeyler aslında "ülkece" olmuyor çoğunlukla..eğer gerçekten istiyorsan 'üç maymun' luktan çıkabilir ve yakından ilgilenir hale gelebilirsin. bu çoğunlukla bireysel inisiyatife bakıyor. yani yaşanılan ülkenin durumu ne kadar önüne engellerle dolu bir yol çıkarsa da çabalayarak devam etmek senin elinde..

Zaten bu tür uzun vadeli gelişmeler içinde bulunduğun anı yaşamana engel teşkil etmiyor..hani gelişmelerin yavaş da olsa yolunda devam ettiğini bilmek bile güzel bir şey..bakış açısı..
Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: