Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

40729 Mesaj 3538 Konu- Gönderen: 7161 Üye - Son üye: gozdeclk
Sayfa: 1 [2] 3 4
Yazdır
Gönderen Konu: türkçede yozlaşma  (Okunma Sayısı 14114 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
enhedu
Newbie
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Eylül 23, 2006, 09:12:46 ÖS »

Öz Türkçe olarak düşünürseniz bulması zor tabi. Zamanında dilimiz Fransızca, Farsça, Arapça gibi dillerin etkisi altında kalmış. Artık bu saatten sonra o kelimeleri atıp Türkçelerini bulalım demeye kalksak işin içinden çıkılmaz-ki zaten dillerin farklı dillerden etkilenmesi normal bir olaydır. Ancak günümüzde çok yaygın olan bu özentiliğe bir son verilmesi gerektiği kesin. Bunu da yapacak olan bizleriz. Bir yerden başlamak gerek. Mesela On The Road To Find Out diye bölüm açmak yerine, Türkiye'de ortak kullanılan dildeki kelimelerle bir bölüm açmak daha mantıklı olurdu...
nerion
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Eylül 23, 2006, 09:20:28 ÖS »

ya enhedu sana tamamen katılıyorum. kesinlikle türkçede yozlaşma derken aklımıza yüzyıllardır dilimizde varolan kelimeler değil şu an özenti olarak bilinçsiz kullandığımız kelimeler gelmeli. bu direk tüm ingilizce kelimeleri özenti olarak kullanıyoruz demek değildir. "televizyon,radyo "gibi kelimeler mesela ingilizce ama bunlar yozlaşmaya örnek değil. dilimizi zenginleştiren şeyler bunlar. ama ben şöyle cümleler kuranlara karşıyım " bu eventte hep beraberiz " fln diye saçma sapanm kelimeler kullananlara karşıyım.
muhip
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Eylül 23, 2006, 09:26:54 ÖS »

ama arkadaş o kelimeleri kullana kullana alışmışız artık onları yadırgamıyoruz.senin karşı olduğun kullanıım da yakında alışılmış durum olarak gelebilir insanlara..
enhedu
Newbie
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Eylül 23, 2006, 09:36:06 ÖS »

Öyle bir gün gelirse vay halimize diyorum muhip...
muhip
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Eylül 23, 2006, 10:03:28 ÖS »

inşallah gelmez ama bizde bu özenti devam ettiği sürece o zaman çok uzakta bır zamanmış gibi gelmiyo bana valla arkadaş..ne yazıkki..ama tabii ki temennimiz türkçenin daha da batırılmaması...
cobanatesi
Full Member

in god we trust.. everyone else pays cash.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Eylül 23, 2006, 10:42:02 ÖS »

aslına bakarsanız komedi
hiç birşeyde uzlaşamayan biz, birleştik bu adamı Türkçe yi öldürdük şimdide cenaze namazında imama "iyi bilirdik, keşke ölmeseydi" gibisinden şeyler söylüyoruz
bu dil kendi kendine yozlaşmadı elbette, eriyip tükenmedi...
ben yabancı birşeyler söyledim arkadaşım söyledi sonuçta onun yerindeki Türkçe unutuldu...

dil ile millet olma arasındada hayati bir bağ olduğunu düşünüyorum bunu da eklemeden edemem Karizmatik

"In the beginning, there was nothing - but nothing is
 unstable.  And nothing borrowed nothing from nothing,
 within the limits of uncertainty, and became something.
 The rest is just math..."
joe_black
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Eylül 24, 2006, 01:05:38 ÖS »

dilde yozlaşma derken sadece kelimelerin yalnış kullanılması akla gelmemeli. bazen türkçe konuştukları halde anlayamadığım insanlarla karşılaşıyorum bu durum boğaziçinde de var. üniversiteye gelmeden önce normal konusanlar üniversiteli olduktan sonra ne oluyorsa konusmaları büyük ölçüde değişiyor. konusmalarına ingilizce konusuyormus gibi bi hava vererek konusan arkadaslarımızın sayısı hiç te az değil tartıstığınız konunun biraz dışında sanki ama bu durumunda türkçeye oldukca büyük zarar verdiği kanaatindeyim.
maggot
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Eylül 24, 2006, 01:19:14 ÖS »

dilde yozlaşma derken sadece kelimelerin yalnış kullanılması akla gelmemeli. bazen türkçe konuştukları halde anlayamadığım insanlarla karşılaşıyorum bu durum boğaziçinde de var. üniversiteye gelmeden önce normal konusanlar üniversiteli olduktan sonra ne oluyorsa konusmaları büyük ölçüde değişiyor. konusmalarına ingilizce konusuyormus gibi bi hava vererek konusan arkadaslarımızın sayısı hiç te az değil tartıstığınız konunun biraz dışında sanki ama bu durumunda türkçeye oldukca büyük zarar verdiği kanaatindeyim.

evet ben de katılıyorum ve bu durumu "kasarak konuşmak" diye tabir ediyorum. bu insanlar artık, ingilizce bildikleri belli olsun diye mi böyle yapıyorlar bilinmez ama kelimeleri değişik şekilde telaffuz edip, olmadık yere şapka koyma gibi bi alışkanlıkları var. mesela, "tamam" derken bile oradaki 'a' ların bir incelişi var, sormayın gitsin..

enhedu
Newbie
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Eylül 24, 2006, 11:20:10 ÖS »

KENDİN İÇİN TÜRKÇE KONUŞ
"Türkçe senin ana dilin! İlk öğrendiğin dil!
Daha iyi ifade edemezsin kendini yabancı sözcüklerle!
Boşuna inkar etme, en iyi Türkçeyi biliyorsun!
Başka bir dile özenmek yerine; sahip çık kendi diline!
Yerini tutar mı okuduğun güzel
Şiirlerin, annenin sana söylediği ninnilerin,
Ilk aşkından duyduğun “seni seviyorum”un?
"Enternasyonal" demeyiver bu seferlik, "uluslararası"nı dene!
Kendin için dene!
Faydası olacak sana ve senden sonrakilere! İnan buna! Kalpten inan!
Yüzyıllar boyunca konuşulagelmiş, çok ayrıntılı ve kusursuz bir dilbilgisine sahip olan bu dile saygı duy!

Yabancılaşma kendine, kendi insanlarına...
Konuşamadığında kendi halkınla, farkedeceksin içler acısı durumunu!
Öyle bir dil yaratmışsın ki kendine İngilizce - Fransızca - Arapça...
Ne sen anlarsın kendi insanını, ne o anlar seni...
Ve kimse kimseyi anlamadığında, millet de kalmaz ortada, vatan da...
Bu hayatının sonudur, kabul etmek istemesen de...

Son bir şansımız daha var Türkçemiz için, insanlarımız için, Türkiye için
Baştan "hoşçakal" diyerek başlayalım "bye bye" yerine..."

Kaynak : forum.acemiler.net/thread.php?threadid=16716

arkadaşlar, http://www.dilimdilim.com/ bu konuda güzel bir site. bir bakın diyorum...
man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Eylül 25, 2006, 08:40:10 ÖS »

işte ben bunu sevmiyorum...cümlenin sonuna ünlemler koyarak konuş,ülkene sahip çık vatanını koru vatan-millet sakarya tarzı söylemleri sevmiyorum..bnce böyle değil..
muhip
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Eylül 25, 2006, 08:59:59 ÖS »

sana yanlış gelen nedir ki..
Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Eylül 26, 2006, 03:45:34 ÖÖ »

Dilin yozlaşması özentilikten geliyor. İngilizce ya da diğer dilleri çok iyi bilmek ile Türkçe'yi bozup içine ingilizce kelimeler karıştırmak aynı anlama getirilmeye çalışılıyor. Sinir bozucu bir durum. Burada sanmıyorum ki kimse Öz-Türkçe'ye dönelim desin ama Türkçe'yi şu anki hali ile korumak, onu Batı özentiliğine kurban etmemek görevimiz olmalı bence.

Sevdamızın adı berrak, sonu toprak, dönen alçak olsun !
ont
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Eylül 26, 2006, 06:27:58 ÖS »

ülkemizde problem olarak gördüğümüz veya bize problem olarak gösterilen 'şey'lerin
günlük yaşantımızda aslında çok fazla yeri yok. düşünsenize şu anda en fazla devlet kurmuş olan bir milletin en büyük devletinin çatısı altındayız.ve kullandığımız dil kimilerine göre 600 yıl kadar arapça veya farsça gibi kelimlerin istilasına uğramış.ve kimilerine göre yaklaşık 2 asırdır batının istilası altında.tüm bu olup bitenlere rağmen güzel Türkçemiz hala var.ya bizim dilimiz diğer dillerin istilalarını kendi potasında eritecek bir güçte ya da bizler farklı bil dili kullanmaktayız.
zannedersem bu tür konularda en çok gürültü çıkaranlar bu konuyu istismar ederek kendi isimlerini veya ideolojilerini duyurmaya çalışanlar. zannedersem bazıları böyle önemli meseleleri 'sakarya' edebiyatıyla sürdürdükleri için mesafe katedemeyecek. kemalist dil tezlerine de kendi ideolojilerini yamamaya çalışanları da unutmamak gerek.
cobanatesi
Full Member

in god we trust.. everyone else pays cash.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Eylül 26, 2006, 07:38:05 ÖS »

dil=millet benim görüşüm budur...türkçe giderse sıra Türk milletine gelir...o nedenle dil husuna çok önem vermeliyiz...Türk Dil Kurumu öncülüğünde bir kampanya başlatılabilir...yabancı kelimeler yerine yeni ve kullanımı kolay türkçe kelimeler koyulabilir...işyeri isimleri elden geçirilebilir...Türkçe'yi korumak için bir yasa çıkarılabilir...benim bildiğim Fransa'da da böyle bir yasa var ve gayette başarılı...isteyen olursa fransadaki örnek yasayı yollayabilirim
« Son Düzenleme: Eylül 26, 2006, 07:41:54 ÖS Gönderen: cobanatesi » Logged

"In the beginning, there was nothing - but nothing is
 unstable.  And nothing borrowed nothing from nothing,
 within the limits of uncertainty, and became something.
 The rest is just math..."
meriki
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Eylül 27, 2006, 01:01:15 ÖÖ »

Asıl olan anlamak ve anlatabilmek midir?
Sayfa: 1 [2] 3 4
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

-