Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

40729 Mesaj 3538 Konu- Gönderen: 7161 Üye - Son üye: gozdeclk
Sayfa: 1 2 [3] 4
Yazdır
Gönderen Konu: türkçede yozlaşma  (Okunma Sayısı 14115 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bushwacker
Newbie
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #30 : Eylül 27, 2006, 01:09:35 ÖÖ »

dil=millet benim görüşüm budur...türkçe giderse sıra Türk milletine gelir...o nedenle dil husuna çok önem vermeliyiz...Türk Dil Kurumu öncülüğünde bir kampanya başlatılabilir...yabancı kelimeler yerine yeni ve kullanımı kolay türkçe kelimeler koyulabilir...işyeri isimleri elden geçirilebilir...Türkçe'yi korumak için bir yasa çıkarılabilir...benim bildiğim Fransa'da da böyle bir yasa var ve gayette başarılı...isteyen olursa fransadaki örnek yasayı yollayabilirim

geçti borun pazarı..

yabancı kelimeler yerine türkçe kelimeler koymak konusu o kadar da basit değil. daha bugün tk dersinde konuştuk, sen doğduğundan beri "kalem" dediğine bu yaştan sonra türkçeleştirilse "yazgaç" der misin? sen dedin diyelim, kaç kişi seni takip eder?

türkçe kelimeler, o yabancı dildeki sözcükler dile yerleştirilmeden bize bildirilmeli.

batı kaynaklı bir teknoloji devrimi var ve ister istemez bütün yeni buluşların ismi ingilizce olarak türkçe'ye girmiş durumda, bu konuda buzdolabı ve bilgisayarın ötesine geçemedik.

bugün sen insanlara "faks'ın aslında türkçesi belgegeçer(ki öyle) onu kullan" desen kaç kişi öyle kullanır ki?

bir de şimdi burada tartışması kolay "herkes kullanımına dikkat etsin" diye çünkü hepimiz iyi kötü belirli bir seviyenin üzerinde ilkokul ve ortaokul eğitimi almış, türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde okuyan insanlarız. fakat türkiye bizden ibaret değil, burada bizim kadar iyi eğitim alma şansı olmayıp televizyon ve radyo kanalıyla etkileşime açık insanlar da var. adamlar orada gördüklerinden etkileniyorlar, show tv'yi görüyorlar veya diğer özel kanalları çünkü trt dışında hemen hemen her kanalda yabancı kullanımlara sık sık rastlamak mümkün.

fakat bence o kadar da korkulacak bir şey değil, dilimiz yaklaşık 80 yıl öncesine kadar osmanlıdan beri farsça arapça fransızca gibi etkileşimde olduğumuz medeniyetlerin dillerinin etkisinde kalmasına rağmen bu savaşların hiçbirinden mağlup ayrılmadı diyebiliriz. bütün o dillerle yaşadığımız etkileşimler bugün baktığımızda türkçe'yi genellikle zenginleştirme yönünde katkılar sağlamış. eminim ki tanzimat döneminde bir türk yazarının fransızca başlıklı kitap çıkarması bugünkü vaziyetten daha vahimine işaret eder, fakat o dönemdeki vehamet bir nevi doğal seçilimle etkisini sürdüremeyip sona ermiştir. bugünkü durum da beter gibi görünse de; dünyadaki hakim güç 80 sene sonra atıyorum amerika değil de çin olursa, burada tartıştıklarımızı dilimize giren çince kelimeler için tartışırken, 80 sene evvelki ingilizce özentiliğimizin geriye baktığımızda dili zenginleştirmek adına yaptıklarının dışında bir etkisini görebileceğimizi sanmıyorum.

umarım.
« Son Düzenleme: Eylül 27, 2006, 01:12:16 ÖÖ Gönderen: bushwacker » Logged

Stay Hungry.
Stay Foolish.
cobanatesi
Full Member

in god we trust.. everyone else pays cash.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Eylül 27, 2006, 08:25:56 ÖS »

bushwacker kastettiğim aslında dilimize yerleşmiş ve içimizede işlemiş kelimeleri değiştirmek değil..yani kalem kitap gibi...ama yenilerine karşı savunmak...teknoloji dilini bir kenara bırakırsak başka alanda hergeçen gün yeni kelimeleri almıyormuyuz...aslında yeni kelimeden ziyade gençlik olarak yavaş yavaş tofita reklamındaymış gibi konuşmaya başlıyoruz gibi geliyor bana...

"In the beginning, there was nothing - but nothing is
 unstable.  And nothing borrowed nothing from nothing,
 within the limits of uncertainty, and became something.
 The rest is just math..."
Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Eylül 30, 2006, 12:34:46 ÖÖ »

bushwacker kastettiğim aslında dilimize yerleşmiş ve içimizede işlemiş kelimeleri değiştirmek değil..yani kalem kitap gibi...ama yenilerine karşı savunmak...teknoloji dilini bir kenara bırakırsak başka alanda hergeçen gün yeni kelimeleri almıyormuyuz...aslında yeni kelimeden ziyade gençlik olarak yavaş yavaş tofita reklamındaymış gibi konuşmaya başlıyoruz gibi geliyor bana...

+999999 kesinlikle bende öyle düşünüyorum. ÖzTürkçe'ye dönme gibi bir düşünce kimsenin yoktur ama şu anki Türkçe'mizi korumak bence çok çok önemli ...

Sevdamızın adı berrak, sonu toprak, dönen alçak olsun !
a
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Ekim 18, 2006, 03:52:52 ÖS »

yaNlış 'yanılmak'tan,
yaLnız ise 'yalın'dan gelir. sık karıştırıldıklarını fark ettim. anadilim diye sölemiyorum türkçe çok güzel ve anlamlı bir dil ya. pardon, söYlemiyorum Dil çıkaran
hutku
Hero Member

bu ülkede herkes kardeştir,beynine iyi yerleştir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Kasım 13, 2006, 03:08:12 ÖÖ »

pek yararlı olmayacak olsa da
sanırım dilimizi sadeleştirmek için artık bulunandan daha büyük bir çaba gerekli
itiraf edelim hepimizin bir meyil adresi var
onu da biraz once yazdığım gibi yazmıyoruz
ya da herkes emesen e giriyor
empeüç pleyır dinliyor
e anlayan anladı...

Her Şey Vatan İçin...KİMYA
elfaybik
Evrensel Gözlemci
*

each moment here, i die a little more..

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Şubat 06, 2007, 07:00:43 ÖS »

"bir milletin yok olması ilk önce diliyle kültürüyle olan bağları koptuğu zaman olur" öncelikle nerion'a bunu bize tekrar hatırlattığı için teşekkür ediyorum. çok haklısın nerion. malesef öyle. bir milleti yıkmanın yolu onu içten çökertmektir ve bu yolda izlenebilecek en basit ve güçlü yol ise onun kültürünü bozmaktır. bunun için de öncelikli olarak dilden başlanır; çünkü dil esnektir. ve eğer ki nesil de bilinçsizse, çok rahat bir şekilde dil bozulabilir. dilin bozulması kültürün bozulmasına da yol açar. böylece kültüründen ve dilinden mahrum olan bir ülke çok rahat bir şekilde dağılabilir. bizim güzide dilimiz, Türkçemiz, de malesef bu yolda hızla ilerlemekte bence. belirtildiği gibi, önce yabancı kökenli kelimeler eklenmekte, sonrasındaysa bunlar dile yerleştirilmekte. yavaş yavaş toplum bu kelimeyi kullandıkça, kelime Türkçe sözlüğe bile girmekte.. öz Türkçe kelimeleri bulmak, kullanmak, anlamak da zor, bunu inkâr edemem; ama ileride de bizim kullandıklarımıza yabancı kalınmayacak mı? örneğin, "karmaşık".. bu kelimeye "komplike" diyen o kadar çok insan duydum ki.. aynen yazdığım şekilde telâffuz ediyorlar. hayır "komplike" diyene kadar niçin "karmaşık" demiyoruz ki? herneyse, bu ve bunu gbii örnekler az değil malesef dilimizde. bu şekilde yabancı kelimelerin kullanımı arttıkça dilimiz de yozlaşmakta kanımca. dilin yozlaşması da bu şekilde yanlış kullanımlara bağlı, birçok kişinin belirttiği gibi.. dilerim ki, güzel Türkçemiz daha fazla bozulmaz ve mevcut olan bozukluklar da bir an önce düzeltilir.. herkese saygılar..

take my life, i don' need it anymore..
Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Şubat 06, 2007, 08:26:02 ÖS »

Hiç bir yazılanı okumadan şunu diyeyim. Aslolan şu anki hali ile dili korumak ve dil bilinci sağlamaktır. Şu ana kadar olanlar olmuştur, bu kültürel etkileşiminin bir gereğidir. Şu anki dilimizdeki eski arapça farsça ya da latince sözcükleri çıkarmamız mümkün değildir. Bunlar zaten dilimizi bozan değil, dilimizin eksikliğini tamamlayan sözcük ve deyimlerdir. Dilimizi bozanlar ise "güle güle ya da hoşçakal" yerine "bye bye" demek, 'k' yerine 'q' kullanmak gibi "İNGİLİZCE ÖZENTİLİĞİDİR". Bir dili bilmek, onu ana dili ile karıştırmayı gerektirmez ki, bu ÖZENTİLİĞİ yapanların çoğu ingilizcesi neredeyse hiç olmayanlar çoğunluktadır. Kimse de internet dili anlayışını savunmasın çünkü ben onu diyenlerin çoğundan çok daha hızlı ve düzgün yazıyorum. Hiçkimse alıştık artık demesin bu alışkanlığı değiştirmek 1 hafta sürüyor, kendimden biliyorum. Bu üçü gibi SAÇMA laflar dışındaki yorumu olan varsa alabilirim, o üçü gibi olanlarsa gitsin kendini çöpe atsın, zaten bir işe yaramazlar o anlayışta olan insanlar.

man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Şubat 06, 2007, 08:54:05 ÖS »

şu anki hali ile dili korumak gibi bir görevi yok kimsenin ve bu aslolan birşeyde değil.. k yerine q kullanmak ya da bye bye demek özentilik değil tercihtir...hangi dili nasıl kullandığın insanı küçültmez.

Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #38 : Şubat 06, 2007, 09:22:18 ÖS »

Bence küçültür, o insanın dilini korumaması ve emperyalist - siyonist odakların yapmak istediği fikirlere ortam sağlayacak hareketlerde bulunması benim gözümde o insanı küçültür. Hele hele bu gelişmeleri ve bu oyunları biliyor ve buna rağmen saçma bahanelerle bunlara devam ediyorsa gözümde "Vatan Haini"'ne dönüşür.

man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Şubat 06, 2007, 09:41:56 ÖS »

tabii herkes her değişimi ya da olguyu emperyalist - siyonist odakların yapmak istedikleri olarak görmeyebilir. ayrıca herkes vatan denilen şeyi sevmek durumunda da değildir sonuçta bu gibi kavramlar yine insanın kendi aptal doğasından doğmuştur..
xtrablack
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Şubat 06, 2007, 09:47:11 ÖS »

ayrıca herkes vatan denilen şeyi sevmek durumunda da değildir sonuçta bu gibi kavramlar yine insanın kendi aptal doğasından doğmuştur..
kesinlikle katılıyorum.

'Burning my dreams...'
Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Şubat 06, 2007, 10:17:41 ÖS »

Ben vatanını seven ve vatanına yararlı olan insanları severim ve sayarım. Ama tabiki insanı buna zorlayamayız. Yinede cümlenin son kısmına katılıyorum çünkü aklı olan vatanını sever, insanın aptal doğasının yaptığı nadir akıllı işlerden biri bence bu çünkü.

man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Şubat 06, 2007, 10:26:12 ÖS »

Yinede cümlenin son kısmına katılıyorum çünkü aklı olan vatanını sever, insanın aptal doğasının yaptığı nadir akıllı işlerden biri bence bu çünkü.

ewet nadir akıllı işlerden biri, aralarında 'insan' olmaktan başka bir ortak yan bulunmayan kişileri bizler ve ötekiler diye ayırıp en ufak bahanede saçma gerilimler yaratıp bu bahanelerin sonucunda toplu yokedişleri haklı çıkarmakta kullanılan bir kavram gerçektende çok akıllı bir iş..
Kuzey
Hero Member

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Şubat 06, 2007, 10:30:03 ÖS »

Yinede cümlenin son kısmına katılıyorum çünkü aklı olan vatanını sever, insanın aptal doğasının yaptığı nadir akıllı işlerden biri bence bu çünkü.

ewet nadir akıllı işlerden biri, aralarında 'insan' olmaktan başka bir ortak yan bulunmayan kişileri bizler ve ötekiler diye ayırıp en ufak bahanede saçma gerilimler yaratıp bu bahanelerin sonucunda toplu yokedişleri haklı çıkarmakta kullanılan bir kavram gerçektende çok akıllı bir iş..

Kullanılan ama aslı öyle olmayan kavram.Ya da toplumları soyutlanmaktan kurtaran, dinsel ve kültürüel çatışmaların ve içiçe girmişliğin verdiği kaosu engellemese bile azaltan bir kavram. Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyorsan ve vatanını sevmiyorsan sana acırım çünkü bu ülke dışındaki hiçkimse zaten seni sevmiyor, bu ülkedekilerin tek ortak paydasınada değer vermezsen, yaşama daha iyi ...

man_made_god
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Şubat 06, 2007, 10:46:55 ÖS »

kişisel olarak söylüyosan ewet tr cumhuriyetinde yaşıyorum ve vatanımı seviyorum ama bu geçmişten gelen ve olmasını değiştiremeyeceğim bir kavram olduğu halde vatan kavramının ne kadar aptalca olduğunu sorgulamama engel değil.. yok eğer herhangi bir vatandaş için söylüyorsan dediklerim hala geçerli kimse sevmek zorunda değil ne vatanını ne vatandaşını..

kişisel çatışmaları toplu çatışmalara döndüren bir kavram; kaosu engellemekten çok arttırıyor... birini sevmezsin ve öldürürsün anlarım ama birini başka birşeye inanıyo ya da başka bir grubun üyesi diye öldürmeyi meşru kılan şeyin mantıksızlığı ortadadır
Sayfa: 1 2 [3] 4
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

-