Herşeyin olup bittiği bir savaş alanına dönmüş bu konu
Yalnız bu mevzuyu özgürlük bağlamından mı ele alıyoruz, din bağlamında mı yoksa devletçi bir yaklaşımla mı ele alıyoruz anlayamadım ben bunu. Hepsinin kulvarı ayrıdır. Temelde sonuç olarak iki ayrı fikrin olduğu ortamlarda karşılıklı muhataplar, bu kulvarlardan istedikleri zaman istediklerini seçip koştukları zaman kimse bir yere varamıyor.
Mesela dini özgürlük bağlamından giren muhatap bu bağlamda bu yasağın kalkmasını okeyliyor ardından ama diyor, siyasi malzeme olmasın.
Benim bu düşüncede olan kişiye söyleyeceğim tek bir şey var o da, madem sen bunun farkındasın siyasi malzeme yapan iktidara ya da partiye oy verme ama bu yasağın kalkmasını da onayla ve sindir. (hatta içinden şöyle geçir ben bu şerefsizlerin bu yasağı kaldırma nedenlerini biliyorum sırf oy için yapıyorlar. Ama yemezler. Bu senin dünyan

)
Bazıları devletçi yaklaşıyor, diyorki bu devletin kurallarına uyacaksın. O zaman bu insanlar, gün olur devran döner bu devlet kurumları bu yasağın kalkmasını onayladıkları zaman bunu kabul edecek mi? Eğer etmeyecekse bana devletin kurallarına uyacaksın gibi bir bahanenin ardına gizlenerek gelmesin.
Yok eğer kabul edecekse zaten bu tarz kişilere söylenecek fazla bir söz yok.
( o gün öyle bugün böyle, ya da devlet ne derse ok diyen insan bulmak zor derim, onun gözlerinden öperim. Zaten türünün son kalanlarından biridir o.)
Ya da olayı tartışmak yerine bu olayda birşey mi kardeşim buna sıra gelene kadar o kadar fakirlikten okuyamayan insanımız var diyen bir user vardı. Ben bunun başörtüsünün yasak olup olmaması ile alakalı bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Şunu derse anlarım, bu hükümet önce bu maddi yetersizlikten kaynaklanan sıkıntıları gidersin sonra sıra örtüye gelir. İyi de bunun başörtüsünün yasak olup olmaması ile ne alakası var. Bu hükümetin hatası diye bakılabilir. Ama bu başlıkla zerre alakası yok. (şimdi ben elbette maddi yetersizlik yüzünden okuyamanlar için gerekli şartlar sağlanmalı ve o insanlara da okuma fırsatları verilmeli (okutulmalı demiyorum buraya dikkat çekerim) diyeyim de benim de yazdıklarımla alakalı samimiyetime güvensizlik duyulmasın

)
Bir de ne vardı ha başı kapalı ailenin çocuğu kapalı oluyor açık olan ailenin çocuğu açık oluyor. Vallahi son 100 yıllık tarih bunu yalanlamıyor mu? Ne yani başı açık kapalı bayan oranlaması 100 yıl önceki ile aynı mı? Yani denilen pratikte doğruya yakın olabilir ama buna doğa kanunuymuş gibi yaklaşmak bunu bir motto gibi kabul etmek saçma.
Tabi bir de din propagandası denilen bir kavram var. İyi de din dediğiniz şey bugün bir nevi propaganda olarakta addedilebilecek ama dün adına tebliğ ve telkin dediğimiz şeyin kendisini emrediyor. (ki bu hristiyanlıkta misyonerlik olarak teşekkül etmiş bir yapılanmaya dahi varmıştır. Tabi islam toplumunda da çeşitli oluşumlar oluşmuştur.)
Yani bir müslümana sen din propagandası yapamazsın demek biraz enteresan geliyor. Bu inandığı Allah'ın emrini yerine getiremezsin demek gibi birşey. Ama bu cebir yolu ile asla yapılacak birşey değildir. Bu bütün zorlamalara göğüs gererek yapılabilecek birşeydir.
Her neyse sonuçla şunu söylemek istiyorum. Biri için iyi olacağını bildiğiniz bir şeyi o kişiye dayatmak kadar, kötü birşeyi dayatmak da aynı derecede gereksizdir. Şimdi başı kapalı bir arkadaşım inancı gereği iyi olduğunu düşündüğü birşeyi birine dayatamaz ve dahi inancını bile dayatamaz, başı açık bir arkadaşım da sırf sen daha özgür olacaksın senin ailen sana bunları dayatmış şu olmuş bu olmuş diyerek başını açmaya kimseyi zorlayamaz.
İkisi de aynı derecede bağnazlıktır.
Bir de korku var islam devleti kurulacak da yaşam şeklimiz şöle olacak böle olacak gibilerinden. Onlara şunu söylemek istiyorum eğer müslümansak islamdan korkmamamız gerekir. Müslüman değilsek de islamdan korkmaya gerek yok. Yani bu islamın yaşamı düzenleyen kuralları genellikle müslümanları bağlar. İslamın harbice yaşandığı ortamlarda (ne iran ne arabistan) bu tarz sıkıntılar olmaz (ki bu da zaten bir ütopyadır. Müslümanlar da uğraşmalıdırlar ama bunun olmayacağını hadislerden çıkarabilirler.)
Bu korkuda olan insanlarla, korkutan insanların bir nebzelik rolleri değiştirmelerini istiyorum. Şu an ki ortam da yaşam şekillerine müdahele edilen bir ortam değil mi? Başkalarından görmek istemediğimiz şeyi başkalarına yapmak biraz enteresan geliyor.(neyseki islam müessesesinde yasak olan birşey bu, nitekim hadislerde bunu bu dinin peygamberi yasaklıyor. ama tabi müslümanım diyen kaç tane insan var ki sahiplendiği dini yaşıyor.)
Neyse din mevzusu uzun iş.. kolay gele