Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

40729 Mesaj 3538 Konu- Gönderen: 7161 Üye - Son üye: gozdeclk
Boğaziçi Üniversitesi ForumuGenelOn The Road To Find OutÜniversitelerde Başörtüsüne Özgürlük???
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
Yazdır
Gönderen Konu: Üniversitelerde Başörtüsüne Özgürlük???  (Okunma Sayısı 21530 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
misa
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Mart 17, 2008, 10:18:16 ÖS »

Sadece bu konuda genelde kızların yorum yazmadığını vurgulamak istedim (ki en çokta hemcinslerimi ilgilendiren bir konu).
foruma son zamanlarda sırf bu başlığı okumak için giriyorum desemm!?!?!
siyasi-dini konularda yorum yapmama gibi bir kural koydum bir de kendime uzuuuncana bir süre önce (kendimi tutamayıp saldırganlaşmaya başlıyorum bi süre sonra hoş olmuyor!) sessiz bir dinleyici olmak tercihim ama kızlara laf yok lütfen(!) sessiz kalsak da her zaman bir atak yapmaya hazırız!!
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mart 17, 2008, 11:33:26 ÖS »

ahah saldırganlaşmazsınız tabi,ne demişler insanlar tartışa tartışa.. =)
Carlito
Jr. Member
**

Umutlar, hiç...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Mart 20, 2008, 02:08:45 ÖS »

Konunun gerçek zamanlı olarak apayrı bir boyuta taşınıp katmerli ettirgenlerinin çoğalmasından ötürü ülke çok zor bir dönemin eşiğine geldi. Bu, farklı bir başlık altında irdelenebilir lâkin şu anda; islamiyette eşitlik, başörtüsünün amacı, islami simgelerin geçmişi, islamiyette kadın, doğru siyaset ve laik düzenin amacı ve türevi konular üzerinde tartışmak istiyorsak birini seçip burada pamuk şeker kıvamında tartışabiliriz.

oh, people turned away..
misa
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Mart 29, 2008, 02:24:43 ÖÖ »

'''istersen özelden konuşalım?
nereleri anlamadın sor?
ayrıca söylediklerimin tamamını okumadan nasıl yorum yapıyorsun ve de ne dayatmasından söz ediyorsun anlamadım?''' diye yazmış sym nickli arkadaş, ama ben  tartışma konularına özelden cevap yazmayı uygun görmüyorum, çünkü bu tarz bir tartışmanın bireysel olduğuna inanmıyorum. bazı sorularına cevap olarak da mesajımı tekrar okumanı öneriyorum orada neden bu sorulara cevap yazmadığımı da anlarsın...
sym
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Mart 30, 2008, 01:49:55 ÖS »

tamam, sen bilirsin.
ben adımımı attım. gerisi senin bileceğin iş.
sonra anlaşamıyoruz, dinlenmiyoruz falan demezsin heralde Gülümseme
söylediklerinide gerçekten anlamadım.
sym
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Mart 30, 2008, 01:54:32 ÖS »

herhangi bir dayatma yok?
bez parçası diye nitelendirdiğin şeyinde benim için bir değeri var.
ben senin saçlarına saç parçası demiyorum mesela? yada örtüsüzlüğünü, bir dayatma olarak nitelendirmiyorum? ya da mesela ailenin zoruylamı açıksın? demiyorum sana. ama nedense biz ailemizin zoruyla kapatılabiliyoruz.
ayrıca samimiyetime inanmıyorsanda,ne diyeyim, seni zorla inandıracak değilim.
yaptığım duygu sömürüsü değil aslında olayın gerçek ve görülmesi gereken yüzü.. tartışılması gereken ASIL,yüzü..
ve sizin bu çabalarınızın amaca ulaşmış sonucu benim bahsettiklerim ve bahsetmediğim birçok şey..
Göz kırpan
borkyy
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Nisan 29, 2008, 10:46:26 ÖS »

Ben  karşıyım.Ama sadece üniversitelerde değil sokakta da karşıyım.Yoksa olan yine kadına oluyor.Radikal islamcı erkek giriyor üniversitesine, radikal dinci kızımız sokakta kalıyor.Zaten türban başlı başına kadınları ikinci sınıf insan statüsüne koyan bir şey değilmidir? Kesinlikle öyledir.Kadınları anlamıyorum.Halkı müslüman olan hiçbir ülkedeki kadınları anlamıyorum.Ha erkekler de kapansın kadınlar gibi.O zaman karşı olmam bak.Ama ne gerek var?
 İnanç özgürlüğü?..Hiç zannetmiyorum.Okuldaki türbanlılardan kaçının annesi türbanlı? Yüzde 95 inin türbanlı olduğuna eminim.Yani bu insanlar kendileri akıllarıyla inancını bulmuyor.Bir şekilde dayatiliyor.Zaten aklıyla bu işlere kafa yoran insan dinden soğur.

Üniversitelerde türban yasağı saçmadır.Sokakta türban takma gerekliliğinin saçmalığı gibi.En azından benim düşüncem bu =)
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Mayıs 01, 2008, 05:00:56 ÖS »

herhangi bir dayatma yok?.....örtüsüzlüğünü, bir dayatma olarak nitelendirmiyorum? ya da mesela ailenin zoruylamı açıksın? demiyorum sana. ama nedense biz ailemizin zoruyla kapatılabiliyoruz.....

bu bir zorlama yahut dayatma değildir.yetişme ortamıyla ilgili bir durumdur.ailesi kızın açık olmasından yanadır ya da kapalı olmasından yanadır ve buna göre bir ortamda büyür çocuk.amaçlarına büyük oranda ulaşırlar tabi.istisnalar nadirdir..
fragrance
Newbie
*

even heroes need to be saved

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Mayıs 03, 2008, 11:14:37 ÖS »

morrisonhotel nickli arkadaşa katılıyroum tamamen yetiştirilme ortamıyla ilgili bir olgudur kapalı ya da açık olmak..
her ne kadar siyasi bir simgeymiş gibi gösterilmeye çalışılan bir şey ise de başörtüsü ya da türban-artık hangisiyse bence bir farkları yok-bu olguyla uzaktan yakından alakası yoktur..haa provakatörler bilmem kimin partisinin kurul toplantısına katılır ,toplantı çıkışı kafasındaki örtüyü sıyırıp bayrak edasında sallar o ayrı ama ben inanmıyorum ki hiç bir üniversite öğrencisi-en azından boun gibi liberal bir üniv.de-sırf siyasi görüşünü beyan etmek için o yaz sıcağında kafası ve vücudu kapalı gezsin..

yarım saat çay ve ihtiyaç molası
sym
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Mayıs 07, 2008, 07:24:01 ÖS »

benim ailesi hiç istemediği ve karşı olduğu halde kapanan arkadaşlarımda var.
işte sizin için böyle bişey. bi insan ailesinin zoruyla kapanır ancak. kendi arzusuyla kapanamaz. yada bi insan yaşlanmadan örtü takamaz. neden taksınki? hayatını yaşasın.. zaten ölüme 2 dakika kala başını örtmesi çok anlamlı olurdu di mi?
biz başörtüsü takmakla ikinci sınıf insan statüsüne falan düşmüyoruz. ama siz bizi o konuma koyuyorsunuz o ayrı mesele...
ama biz hiç bir zaman yılmayacağız... bununda karşılığı var çünkü... burada olmasada başka bir yerde... herkes karşılığını alacak...
ha tabii herkes ne kadar sorgulamada bulunsada yetiştiği aile ortamının etkisi büyük oluyor. herkes o sorgulamayı yapmıyor. verdiğini alıyor. ama ben herşeyin sorgusunu yeterince yaptım ve düşüncem bu yönde... şimdi kalkıp tövbe ama düşüncelerim değişse yada farklı kararlar alsam ne ailem ne de kimse bana karışamaz. tıpkı bu kararı verdiğimde de karışmadıkları gibi.. bi insan zorla neden istemediği birşeyi yapsınki? tıpkı zorla baş açtırılmasına verdiğimiz tepki gibi. insanlar bu kadar köle olamazlar bence.
işi en azından şöyle düşünün. eğer bi açık ailesi yüzünden açık değilse, kapalıda ailesi yüzünden kapalı değildir.
tamam hepimizin kendi isteğimizle kapandığımızı savunmuyorum.
çünkü zorla olmasa bile herkes sindiremeyebiliyor bazı değerleri içine..
sizinde bu kadar kızmanızın sebebi bir yerde bu.
ama insanoğluyuz lakin hamurumuz çamurdan..
yaz sıcağında bi insan neden terlesin?
neden? Allah için.. O'nun rızası için.. O'nun korkusundan terleyebilir ancak.. hiç kimsenin korkusundan değil..
birgün yalnız kaldığınızda... tüm melodiler ya da insanlar sizi tek bir yere götürdüğünde.. herkes çekip gittiğinde.. yanınızda tek bir kişi kalır çekip gitmeyen, kazık atmayan, gerçek, sahici.. Size tüm mucizelerini oyunlarını mutluluklarınızı veren ve verecek olan O.. yani Allah.. Yaptığınız hesapların hayallerin sonunda tek kişinin imzası vardır: Allah.. sonra kendinizi ağlarken bulursunuz O'nun karşısında.. teşekkür edersiniz. yahut sabredersiniz..işte o zaman anlarsınız sizde..
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Mayıs 08, 2008, 12:34:45 ÖÖ »

e tabi konu doğal olarak,neden taktığınızı belirtmenizle,üniversitede türban özgürlüğünden türban takmanın gerekliliğine kayacak gibi.e bu durumda,kimse sizin bu "sacrifice" durumunuzu sizin üzerinizden yargı biçerek sorgulayamaz..konu da tıkanır,gerek yok böyle şeylere..
nuitari
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #56 : Mayıs 08, 2008, 12:59:50 ÖÖ »

ya çok bodozlama bir giriş olucak ama açıkçası bi kaç mesaj önce ''türbanı kafasından zorla çıkarılacağı için evden kaçarken apartman boşluğuna düşüp ölen bir kız''dan bahseden birinin samimiyetine pek de güvenip yazdıklarına cevap veresim gelmiyor..ayrıca şu tartışmaya da : Allah'ın karşısında hesap vereceksiniz... gibi alttan alta din propagandası sokan zihniyetle de nereye kadar yani?
voyvoda
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Mayıs 09, 2008, 09:07:23 ÖS »

bu konuda ne kadar tartışsak boş.turbanli kizlar bu benim dinimin geregi,ozgurlugum diyecek, aşırı laik kesim ise bu bir siyasi simgedir,İslam'da aslında turban diye bir şey yoktur,siz neden bizim babaannelerimiz gibi örtünmüyorsunuz vs arguman getirmeye baslayacak.zaten asiri laik kesim(bazı devlet kadrolari) için dindarlar her zaman sistem için tehlike.o zaman ne yapmali;onlara egitim vermemeli,cahil bırakmalı,toplumsal sosyal ve ekonomik surece dahil etmemeli ve boylece sistemden dışlamalı.bunlar bir yana şunu düşünüyorum.sadece bir problem olarak ortaya atıyorum şu anda gerçekleşebilecegini ben de sanmiyorum...Türk halkının %90'ınını müslüman olarak kabul edersek üniversitelerde okuyan %90 müslüman bayan kesim belli bir süreç içerisinde turban takmanın aslında İslami bir gereklilik olduguna kanaat getiriyor ve turban takmaya basliyor.ortaya çıkacak tablo aşırı laik kesimin turbani daha buyuk bir tehdit olarak algilamasi ve universitede okuyamayan kızlarla dolu gençlik.bunu bırakalım ülkedeki kadınların tamamı turban taksa da bu yasagin surecegine adım gibi eminim Gülümseme halkıyla kavgalı ve halkın belli bir kesmini tehdit olarak algılayan devletten ne beklenirki zaten
MorrisonHotel
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Mayıs 09, 2008, 11:23:08 ÖS »

e tabi içişlerinde kuşkulu,ve tehditkar tavır olduğunu tasavvur eden devlet yasak koyar da koyar doğal olarak..yasaklamak;çözümlerin medar-ı iftiharıdır tabi..
melihist
Evrensel Gözlemci
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Mayıs 28, 2008, 11:36:28 ÖS »

Herşeyin olup bittiği bir savaş alanına dönmüş bu konu Gülümseme
Yalnız bu mevzuyu özgürlük bağlamından mı ele alıyoruz, din bağlamında mı yoksa devletçi bir yaklaşımla mı ele alıyoruz anlayamadım ben bunu. Hepsinin kulvarı ayrıdır. Temelde sonuç olarak iki ayrı fikrin olduğu ortamlarda karşılıklı muhataplar, bu kulvarlardan istedikleri zaman istediklerini seçip koştukları zaman kimse bir yere varamıyor.

Mesela dini özgürlük bağlamından giren muhatap bu bağlamda bu yasağın kalkmasını okeyliyor ardından ama diyor, siyasi malzeme olmasın.
Benim bu düşüncede olan kişiye söyleyeceğim tek bir şey var o da, madem sen bunun farkındasın siyasi malzeme yapan iktidara ya da partiye oy verme ama bu yasağın kalkmasını da onayla ve sindir. (hatta içinden şöyle geçir ben bu şerefsizlerin bu yasağı kaldırma nedenlerini biliyorum sırf oy için yapıyorlar. Ama yemezler. Bu senin dünyan Dil çıkaran)

Bazıları devletçi  yaklaşıyor, diyorki bu devletin kurallarına uyacaksın. O zaman bu insanlar, gün olur devran döner bu devlet kurumları bu yasağın kalkmasını onayladıkları zaman bunu kabul edecek mi? Eğer etmeyecekse bana devletin kurallarına uyacaksın gibi bir bahanenin ardına gizlenerek gelmesin.
Yok eğer kabul edecekse zaten bu tarz kişilere söylenecek fazla bir söz yok.
( o gün öyle bugün böyle, ya da devlet ne derse ok diyen insan bulmak zor derim, onun gözlerinden öperim. Zaten türünün son kalanlarından biridir o.)

Ya da olayı tartışmak yerine bu olayda birşey mi kardeşim buna sıra gelene kadar o kadar fakirlikten okuyamayan insanımız var diyen bir user vardı. Ben bunun başörtüsünün yasak olup olmaması ile alakalı bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Şunu derse anlarım, bu hükümet önce bu maddi yetersizlikten kaynaklanan sıkıntıları gidersin sonra sıra örtüye gelir. İyi de bunun başörtüsünün yasak olup olmaması ile ne alakası var. Bu hükümetin hatası diye bakılabilir. Ama bu başlıkla zerre alakası yok. (şimdi ben elbette maddi yetersizlik yüzünden okuyamanlar için gerekli şartlar sağlanmalı ve o insanlara da okuma fırsatları verilmeli (okutulmalı demiyorum buraya dikkat çekerim) diyeyim de benim de yazdıklarımla alakalı samimiyetime güvensizlik duyulmasın Dil çıkaran)

Bir de ne vardı ha başı kapalı ailenin çocuğu kapalı oluyor açık olan ailenin çocuğu açık oluyor. Vallahi son 100 yıllık tarih bunu yalanlamıyor mu? Ne yani başı açık kapalı bayan oranlaması 100 yıl önceki ile aynı mı? Yani denilen pratikte doğruya yakın olabilir ama buna doğa kanunuymuş gibi yaklaşmak bunu bir motto gibi kabul etmek saçma.

Tabi bir de din propagandası denilen bir kavram var. İyi de din dediğiniz şey bugün bir nevi propaganda olarakta addedilebilecek ama dün adına tebliğ ve telkin dediğimiz şeyin kendisini emrediyor. (ki bu hristiyanlıkta misyonerlik olarak teşekkül etmiş bir yapılanmaya dahi varmıştır. Tabi islam toplumunda da çeşitli oluşumlar oluşmuştur.)
Yani bir müslümana sen din propagandası yapamazsın demek biraz enteresan geliyor. Bu inandığı Allah'ın emrini yerine getiremezsin demek gibi birşey. Ama bu cebir yolu ile asla yapılacak birşey değildir. Bu bütün zorlamalara göğüs gererek yapılabilecek birşeydir.

Her neyse sonuçla şunu söylemek istiyorum. Biri için iyi olacağını bildiğiniz bir şeyi o kişiye dayatmak kadar, kötü birşeyi dayatmak da aynı derecede gereksizdir. Şimdi başı kapalı bir arkadaşım inancı gereği iyi olduğunu düşündüğü birşeyi birine dayatamaz ve dahi inancını bile dayatamaz, başı açık bir arkadaşım da sırf sen daha özgür olacaksın senin ailen sana bunları dayatmış şu olmuş bu olmuş diyerek başını açmaya kimseyi zorlayamaz.
İkisi de aynı derecede bağnazlıktır.

Bir de korku var islam devleti kurulacak da yaşam şeklimiz şöle olacak böle olacak gibilerinden. Onlara şunu söylemek istiyorum eğer müslümansak islamdan korkmamamız gerekir. Müslüman değilsek de islamdan korkmaya gerek yok. Yani bu islamın yaşamı düzenleyen kuralları genellikle müslümanları bağlar. İslamın harbice yaşandığı ortamlarda (ne iran ne arabistan) bu tarz sıkıntılar olmaz (ki bu da zaten bir ütopyadır. Müslümanlar da uğraşmalıdırlar ama bunun olmayacağını hadislerden çıkarabilirler.)
Bu korkuda olan insanlarla, korkutan insanların bir nebzelik rolleri değiştirmelerini istiyorum. Şu an ki ortam da yaşam şekillerine müdahele edilen bir ortam değil mi? Başkalarından görmek istemediğimiz şeyi başkalarına yapmak biraz enteresan geliyor.(neyseki islam müessesesinde yasak olan birşey bu, nitekim hadislerde bunu bu dinin peygamberi yasaklıyor. ama tabi müslümanım diyen kaç tane insan var ki sahiplendiği dini yaşıyor.)

Neyse din mevzusu uzun iş.. kolay gele
« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2008, 11:41:22 ÖS Gönderen: melihist » Logged
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

-