"proficiency" yeterlilik manasına gelmekte olup senede 4 kere ocak, haziran, ağustos ve eylül aylarında yapılır. Bu sınavı geçemeyen öğrenci toefl ve benzeri birkaç sınavdan istenen puanları alamadığı sürece okulda bölümünün eğitimine başlayamaz.
Eylül sınavına hem o sene okula yeni gelenler, hem de daha önce sınavı geçememiş herkes girer. Ocak sınavına ise "advanced" ve "inter"lerden donem içindeki derslerde yapılan sınavlardan yeterli dereceyi alabilenler ve daha önceki seneden eylül sınavını geçemeyenler girebilir.(advancedlerin sınırı bilmiyorum, ama interlerinki 80'di galiba). Haziran sınavına ise daha önce ocak sınavına girip de geçemeyenler, "inter"lerden ve "beginner"lardan dönem içindeki sınavlardan yeterli dereceyi alanlar (beginnerlar için bu sınır 50, interlerinkini tam bilmiyorum) ve devamsızlıktan kalmamış olanlar girebilir. Devamsızlıktan kalan öğrenci haziran sınavına giremez. Bu haziran sınavından kalan ve bu sınava giremeyen öğrenciler ise "yazokulu" sonrasında ağustos sınavına girerler. Yazokuluna tüm beginnerlar katılabilir, devamsızlıktan kalan ve öğretmenler tarafından verilen notu düşük olan "inter" ve "advanced"lar katılamaz. Ağustos sınavını geçemeyenler ise daha sonra başta da anlattığımız eylül sınavına hazırlanırlar...
sınavda notlama ise şöyledir: 1.kısım = listenning(selective+careful) +
reading(search+careful)
2.kısım = 2 adet writing
selective listenning: 3 dk sorulara bakarsın, sonra hoca okur sen cevaplarsın.
careful listenning: hoca hemen okumaya başlar, sen de not alırsın, sonra eline gelen sorulara verilen zaman aralığında yazdığın notlardan cevap yazarsın
searh reading: cevap yazının içerisinde açıktır, olay soruyu anlayıp cevabı bulmaktır.
careful reading: cevabı bulabilmek için paragrafları iyice okumalısın, çünkü anlatılanlardan yola çıkarak cevabı yazarsın.
sınavda geçmek için her iki kısımda da en az %60 puan almak gerekiyor. böylece toplam puanınız da %60 ı geçiyor. Yani hem writing kısmının kendi içerisinde hem de listenning ile reading'in toplamının kendi içerisinde bir barajı var. Mesela reading'iniz çok iyi ama listenning o kadar iyi değil, ama ikisinin toplamı 1.kısımın toplam puanının %60'ı kadar ediyor. bu demek oluyor ki 1.kısımı geçmeyi başardınız.
Açıklanan puanlar ise şöyle: bir öğrenci ben F2 F1 S ile kaldım diyor. Bu demek ki listening %50, reading %55 seviyesinde ve writingden "satisfactory" yani yeterli başarı sağlanmış. Ama sınavdan maalesef geçememiş. mesela öğrenci sınavdan S F2 S almış ve geçememiş. bu demek ki, listenningden %60 barajını geçen öğrenci readingde %50 civarında kalmış ve writingden %60 barajını geçmiş. Ama listenning puanları reading'in açığını kapatamamış.
şimdi bu sınavların tamamına girmiş bir "beginner" olarak bazı bildiklerimi anlatayım. Ben haziranda F4 F3 F2 ile kaldım, sadece son gece birşeylere bakmıştım sınav için. Benim ingilizcem 0 denebilecek bir seviyedeydi ve öğretmenimiz gerçekten çok kötüydü, zaten haziranda sınıfımızdan 4 kişi geçmişti. Yaz okuluna kaldım, yaz okulunda gerçekten çalıştım ve zaten aslında o çalışmayla da rahatlıkla geçebilirdim ağustosta (ki herhangi biri de geçebilir) ama sınava geç kalmam ve yaptığım biraz heyecan dolayısıyla geç kaldığım bölümden yani readingden(bazı sınıflarda önce reading, bazılarında önce listenning kısmı yapılır) kaldım, sonuç S F3 S ti, toplam ise F1. eylüle çok çalıştım denilemez ama açıklarımı kapatmak için uğraştım, bu sefer de gerçekten zor yapılmış olan listenning bölümünden kaldım, sonuç F3 S S, toplam yine F1. Bu aşamada şöyle bir itirazda bulunmuştum, son sınavda eğer benim readingteki %60ı aşan puanlarım listenning açığımı kapatsaydı o zaman geçebileceğimi düşünüyordum, çünkü toplam puana baktığımızda F1, yani 55in üzerinde. bu demektir ki 3-4 puan, belki de 1-2 puan geçmeme yeterliydi. Ben sistemi anlamak adına hocalara "eğer sınavda bir sorumun yanlış okunduğu görülse o zaman geçme şansım var değil mi?" dedğimde ODUN hocalardan bir tanesi "senin listenning F3, bir soruyla geçemezsin" gibi sınav sistemini anlamayan, beni anlamak istemeyen bir tavırla cevap vermişti. Oysa ki sınav puanlama sisteminin yukarıda anlattığım gibi olduğunu doğrulamışlardı yine oradaki hocalar(1.kısım - 2.kısım olayı yani.) neyse, ocakta geçtim. Benim zamanımda ocağa kadar benim gibi kalan öğrencilere verilen "remedial" dersleri vardı, artık onu kaldırmışlar. ilk seneden sonra ders yok herhalde ama bildiğim kadarıyla sınav hakkınız 4 sene.
yadyok hocaları çok gariptir, birçoğu eğitim veremez, öğrenci kendi çalışır. Öğretmenlerin yeteri kadar kaliteli olamamasının nedeni de sanırım özel okulların bizim okuldaki öğretmenleri transfer etmiş olmaları, en azından söylentiler bu yönde. Ama bazı hocalar da vardır ki pırlantadır, verdiği ödevler, diyaloğu, herşeyi öğrenciyi sınavdan geçirebilmeye yöneliktir. Okulun verdiği hand-out lar müthiş bir önem taşır. Ona ciddi biçimde çalışıp sınava rahat kafayla giren bir öğrenci rahatlıkla geçer.
Sınavların zorluğu kesinlikle farkediyor. Haziran zordur, ağustos kolaydır, eylül zordur, ocak kolaydır. zordur kolaydır aslında şöyle, zordur dediğim sınavın bir bölümünü çok çok zor yapıyorlar, bu da sınavın zor olmasına neden oluyor. Ama bu senenin sonuçlarına baktığım kadarıyla sanırım ağustos gerçekten zormuş. çünkü kalanlar geçenlerin 2 katıydı. Normalde bu oran kalanlar geçenlerin 1.3- 1.5 katı civarı şeklinde oluyordu.
umarım hepiniz eylül sınavını rahatlıkla atlatabilirsiniz, dediklerimin hepsi size şimdi hikaye gibi gelir ama geçtikten sonra siz de profun bir taktik sınavı olduğunu anlarsınız. aslında yılboyu veya yazokulunda görülen birçok şey sınavda olduğu gibi karşınıza çıkar. Önemli olan rahat olmak. İngilizceniz iyi olmasa da profu geçebilirsiniz

kolay gelsin, hepinize başarılar